Μαθήματα Ειδικότητας Τομέα Πληροφορικής
(Το κείμενο του Π.Ι. για download)
Η Κοινωνία των Πληροφοριών
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Δίκαια λοιπόν τα σχετικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται ως επαγγέλματα του μέλλοντος.
Στην Ελλάδα, παρότι οι ΤΠΕ βρίσκονται σε μιαν αρχική φάση ανάπτυξης, τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με αυτές είναι περιζήτητα. Σήμερα η ζήτηση από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ξεπερνά την προσφορά εργασίας. Στα επόμενα χρόνια, που στη χώρα μας θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο οι ΤΠΕ, αναμένεται μια συνεχής αύξηση της ζήτησης εξειδικευμένου προσωπικού.
Επαγγέλματα και γνώσεις που αποκτούν οι Πτυχιούχοι ΤΕΕ Πληροφορικής
1ος Κύκλος Σπουδών
Με το πτυχίο "Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών" οι απόφοιτοι του 1ου Κύκλου θα μπορούν να εργαστούν:
Ως τεχνικοί υποστήριξης υπολογιστών .
Ως πωλητές προϊόντων πληροφορικής.
Με τις γνώσεις που θα αποκτήσουν θα μπορούν:
Να χρησιμοποιούν, να εγκαθιστούν και να υποστηρίζουν προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής, να αναπτύσσουν απλές εφαρμογές σε υπολογιστές.
Να υποστηρίζουν χρήστες / πελάτες .
Να προωθούν και να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής.
2ος Κύκλος Σπουδών
Με το πτυχίο "Υποστήριξης Συστημάτων και Εφαρμογών Υπολογιστών" οι απόφοιτοι του 2ου Κύκλου θα μπορούν να εργαστούν:
Ως τεχνικοί υποστήριξης εφαρμογών λογισμικού .
Ως webmaster.
Με τις γνώσεις που θα αποκτήσουν θα μπορούν:
Να διαχειριστούν το λογισμικό και τον εξοπλισμό των τοπικών δικτύων και του Διαδικτύου.
Να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν πιο σύνθετες εφαρμογές.
Να εγκαθιστούν, να υποστηρίζουν και να αναβαθμίζουν εφαρμογές λογισμικού.
Να προωθούν και να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής με μεγαλύτερη ευχέρεια και γνώση.
Ο Εργαστηριακός Εξοπλισμός και τα Μαθήματα που διδάσκονται
Το 75% των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων του Τομέα Πληροφορικής και Δικτύων Υπολογιστών γίνονται στα εργαστήρια Πληροφορικής που διαθέτουν τα σχολεία. Έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (με ISDN και PSTN αντίστοιχα).
Μερικά από τα μαθήματα - με το αντίστοιχο λογισμικό - που διδάσκονται στο ΤΕΕ συνήθως είναι:
Αυτοματισμός Γραφείου |
MS Word 2000, MS Excel 2000, MS PowerPoint 2000. |
Βάσεις Δεδομένων |
MS Access 2000. |
Προγραμματισμός |
Turbo Pascal 7 και MS Visual Basic 6. |
Πολυμέσα |
Toolbook II Instructor 8, Director 7, Sound Forge 4.5, Photoshop 6 κ.ά. |
Διαδίκτυο |
HTML και DHTML, MS FrontPage 2000, Flash 5 κ.ά. |
Τι είναι ο Ηλεκτρολόγος
Η ειδικότητα του ηλεκτρολόγου είναι το επάγγελμα του μέλλοντος, καθόσον τα πάντα σήμερα γίνονται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας έχει εισχωρήσει η αυτοματοποιημένη παραγωγή. Αυτό δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, τεράστιες ανάγκες σε εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους με γνώσεις λειτουργίας των σύγχρονων συσκευών ελέγχου των αυτοματισμών.
Οι μαθητές του Ηλεκτρολογικού Τομέα ασχολούνται με τις μελέτες των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτηρίων και βιομηχανικών χώρων. Επίσης, μαθαίνουν πώς να πραγματοποιούν τέτοιες εγκαταστάσεις με ασφάλεια αλλά και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
Η ηλεκτρική ενέργεια, που παρέχεται από τη ΔΕΗ πρέπει να φτάσει σε κάθε συσκευή, που υπάρχει στο σπίτι ή το εργοστάσιο. Ο ηλεκτρολόγος-εγκαταστάτης είναι αναγκαίο, λοιπόν, να έχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να υλοποιήσει τόσο την ηλεκτρολογική εγκατάσταση όσο και τον αυτοματισμό, που απαιτείται για τη λειτουργία της.
Το Μέλλον του Επαγγέλματος
Ο ηλεκτρολόγος-εγκαταστάτης δεν πρόκειται να εκλείψει στο μέλλον ή να παραγκωνιστεί από άλλον επαγγελματία, γιατί ποτέ δε θα πάψουν οι οικιακές συσκευές και τα μηχανήματα να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια ούτε φυσικά αυτή θα σταματήσει να παρέχεται μέσω των ηλεκτρικών γραμμών τροφοδοσίας ισχύος, που είναι και το κύριο αντικείμενο μελέτης του ηλεκτρολόγου.
Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, πόσο απαραίτητος είναι και θα είναι ο ηλεκτρολόγος-εγκαταστάτης και μάλιστα ο ηλεκτρολόγος επιπέδου ΤΕΕ ή ακόμα και ΤΕΙ.
Τι προσφέρει το ΤΕΕ
Τα μαθήματα ειδικότητας του Ηλεκτρολογικού Τομέα διδάσκονται από καθηγητές με πλούσια εμπειρία στη βιομηχανία. Οι εργαστηριακές ασκήσεις διεξάγονται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο και άνετο εργαστήριο που διαθέτει συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας.
Επαγγελματικά Δικαιώματα - Περαιτέρω Σπουδές
Ο απόφοιτος ηλεκτρολόγος του Α΄ Κύκλου ΤΕΕ που παίρνει Πτυχίο Επιπέδου ΙΙ μπορεί να βγει στην αγορά εργασίας ως εγκαταστάτης ή συντηρητής ηλεκτρολόγος στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα.
Ο απόφοιτος του Β΄ Κύκλου που παίρνει Πτυχίο Επιπέδου ΙΙΙ έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των αποφοίτων των ΤΕΛ και μπορεί να εργαστεί ως τεχνίτης ηλεκτρολόγος, ενώ, αν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του Υπουργείου Βιομηχανίας, μπορεί να αποκτήσει την πρώτη άδεια ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη (25 kW). Επιπλέον, μπορεί να εισαχθεί στα ΤΕΙ μετά από εξετάσεις και να αποκτήσει Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με αντίστοιχη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος για εγκαταστάσεις μέχρι και 150 kW.
Ο Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος των ΤΕΕ μπορεί να εργαστεί:
Ως τεχνικός διάφορων ειδικοτήτων στη ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικά δίκτυα, αυτοματισμούς και συντήρηση αυτών.
Ως ηλεκτρολόγος-εγκαταστάτης, εκτελώντας δημόσια ή ιδιωτικά έργα είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε μαζί με εργολάβο ηλεκτρολόγο.
Ως συντηρητής ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε δημόσια ή ιδιωτικά κτήρια (υπουργεία, οργανισμοί, νοσοκομεία, εργοστάσια, ξενοδοχεία κ.λπ.).
Ως ηλεκτρολόγος σε πλοία (επιβατηγά, φορτηγά, δεξαμενόπλοια κ.λπ.).
Ως ελεύθερος επαγγελματίας στην επισκευή και συντήρηση οικιακών και βιομηχανικών ηλεκτρικών συσκευών.
Ως υπάλληλος σε βιομηχανίες και καταστήματα κατασκευής και πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού.
Ως υπάλληλος σε τεχνικές εταιρείες μελετών και κατασκευών ηλεκτρικών έργων.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας στην επισκευή και συντήρηση ηλεκτρικών μηχανών και μετασχηματιστών.
Ως ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων στην επισκευή και συντήρηση του ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου.
Ο Τομέας των Μηχανολόγων
Ο τομέας δίνει στους μαθητές την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση προκειμένου να καταστούν ικανοί να ασχοληθούν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εκτός από τη θεωρητική και την πρακτική εξάσκηση στα εργαστήρια, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εγκαταστάσεις μηχανολογικού ενδιαφέροντος για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών.
Ειδικότητα
Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου
Μαθήματα
Στοιχεία Μηχανών - Σχέδιο
Εισαγωγή στη Μηχανολογία
Αντοχή Υλικών
Εργαστήριο Αυτοκινήτου Μηχανές
Εσωτερικής Καύσης κ.ά.
Επαγγελματικές Δυνατότητες
Ιδιωτικές Επιχειρήσεις
Βιομηχανίες Κατασκευών
Δημόσιοι Οργανισμοί
Ελεύθεροι Επαγγελματίες
Μηχανολογικά Εργαστήρια
Τεχνικές Εταιρίες κ.ά.
TOMEAΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Οι Ειδικότητες
Οι ειδικότητες που λειτουργούν συνήθως είναι:
α. Υπαλλήλων Διοίκησης
β.Υπαλλήλων Οικονομικών Υπηρεσιών
γ. Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων
Πρόκειται για σημαντικές ειδικότητες όσον αφορά τις προοπτικές απασχόλησης. Όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εξειδικευμένο προσωπικό τόσο στο διοικητικό όσο και στο οικονομικό τους τμήμα.
Η Αγορά Εργασίας
Η αγορά εργασίας έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι αμοιβές κρίνονται αρκετά ικανοποιητικές. Κατάλληλα διαμορφωμένα και εξοπλισμένα γραφεία, με καλό φωτισμό και κλιματισμό, καθιστούν το περιβάλλον εργασίας άνετο, ευχάριστο και φιλικό. Το ωράριο είναι κανονικό, ενώ μερικές φορές εργάζονται υπερωριακά, αυξάνοντας έτσι τις αποδοχές τους.
Τα Μαθήματα του Τομέα
Στο ΤΕΕ οι μαθητές, εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, εκπαιδεύονται και πρακτικά σε σύγχρονα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου αποκτούν βασικές γνώσεις πάνω στις μεθόδους διοίκησης και λογιστικών που εφαρμόζονται σήμερα
Οι μαθητές μεταξύ άλλων εκπαιδεύονται:
Στην τήρηση βιβλίων με μηχανογραφημένη λογιστική,
Στην πληκτρολόγηση κειμένου με τυφλό σύστημα,
Στα προγράμματα: Microsoft Word, Excel και Access 2000 και γενικά
Σε όλα τα σύγχρονα προγράμματα υπολογιστών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις διοικητικές υπηρεσίες των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Ηλεκτρονικός Τομέα
Αυξανόμενες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό
Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και εισβάλλει ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, τα στερεοφωνικά συγκροτήματα και οι τηλεπικοινωνίες είναι ελάχιστα από τα παραδείγματα της καθημερινής χρήσης της τεχνολογίας.
Επίσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στις διαφημίσεις, οι νέες συσκευές τείνουν να γίνουν συνεχώς “εξυπνότερες”, δηλαδή να αποκτήσουν περισσότερους αυτοματισμούς ώστε οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στη λειτουργία τους να ελαχιστοποιηθούν.Είναι, λοιπόν, φανερή η ανάγκη ύπαρξης ανθρώπινου δυναμικού κατάλληλα καταρτισμένου για τη συντήρηση ή ακόμα και την ανάπτυξη των τεχνολογικών αυτών εφαρμογών που απλοποιούν τη ζωή μας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις εφαρμογές των τηλεπικοινωνιών που γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστές οι εταιρίες-κολοσσοί που δραστηριοποιούνται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων δικτύων κάλυψης της κινητής αλλά και της ενσύρματης τηλεπικοινωνίας, με άμεσο αποτέλεσμα την ανάγκη εξεύρεσης εργατικού δυναμικού. Τέτοιο είναι οι απόφοιτοι ΤΕΕ ειδικότητας “Ηλεκτρονικών Οπτικοακουστικών Συστημάτων”.
Τέλος, είναι γνωστή η ανάγκη δικτύωσης των εταιριών είτε μεταξύ τους είτε στο επίπεδο των διάφορων τμημάτων που τις αποτελούν, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους. Στον τομέα αυτό είναι σημαντική και η προσφορά εργασίας των απόφοιτων ΤΕΕ “Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων”.
Τι προσφέρει
Σε συνδυασμό με γειτονικά ΤΕΕ της περιοχής, δημιουργείται μια συνεργασία που έχει σκοπό να προωθήσει την εκπαίδευση και την κατάρτιση ολοκληρωμένων Ηλεκτρονικών, ώστε να απορροφηθούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς από την αυξανόμενη ζήτηση που παρουσιάζεται στον τεχνολογικό τομέα. Οι συνηθισμένες αίθουσες θεωρητικής διδασκαλίας συνδυάζονται με εξελιγμένα εργαστήρια εφαρμογής των διδασκόμενων γνώσεων και συνοδεύονται από επισκέψεις εξοικείωσης σε μεγάλες επιχειρήσεις του τόπου μας.
Οι Ειδικότητες του Ηλεκτρονικού Τομέα
Α’ Κύκλος Σπουδών "Ηλεκτρονικός Συσκευών και Εγκαταστάσεων"
Β’ Κύκλος Σπουδών "Ηλεκτρονικός Οπτικοακουστικών Συστημάτων"
"Ηλεκτρονικός Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων"
Πού μπορεί να εργαστεί ο Πτυχιούχος Ηλεκτρονικός των ΤΕΕ
Ο πτυχιούχος Ηλεκτρονικός των ΤΕΕ μπορεί να εργαστεί:
Ως τεχνικός διάφορων ειδικοτήτων σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, όπως: ΕΡΤ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, κ.ά.
Σε βιομηχανία ή βιοτεχνία κατασκευής - συναρμολόγησης ηλεκτρονικών συσκευών οικιακής χρήσεως.
Σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών ήχου και εικόνας καθώς και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Σε εργαστήρια επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών.