ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Ο ΓΑΜΟΣ

Oι ετοιμασίες του γάμου ξεκινούσαν μια εβδομάδα πριν την στέψη. Το σπίτι της νύφης παραχωρούσε ένα δωμάτιο για να κρεμαστεί η προίκα.Το δωμάτιο της νύφης.

 Από την Δευτέρα έπλεναν όλα τα προικιά και την Πέμπτη έπρεπε να είναι κρεμασμένα στους τοίχους πάνω σε σχοινιά.Επίσης την Πέμπτη τα ελεύθερα κορίτσια ζύμωναν τα τσουρέκια για το κάλεσμα.

Από την Παρασκευή άρχιζε το κάλεσμα. Το κάλεσμα της νύφης γινόταν με κουφέτα τυλιγμένα σε γκοφρέ χαρτί. Τους συγγενείς τους καλούσαν και με τσουρέκι.

Το Σάββατο το πρωί ο γαμπρός με συνοδεία οργανοπαικτών και τους φίλους του περνούσε από όλα τα σπίτια για να τους καλέσει προσφέροντας τσίπουρο. Καλεσμένο ήταν όλο το χωριό. Η διαδικασία του καλέσματος άρχιζε το πρωί και τελείωνε το βράδυ. Συνήθως από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ο γαμπρός περιερχόταν σε κατάσταση μέθης. Το γλέντι γινόταν χώρια στον γαμπρό και χώρια στην νύφη.

Το πρωί της Κυριακής ο γαμπρός πήγαινε με τα όργανα και έπαιρνε τον κουμπάρο και τον συνόδευε στο σπίτι του όπου το γλέντι βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο κουμπάρος με τα όργανα και χωρίς τον γαμπρό έβαζαν το νυφικό στους δίσκους και ότι άλλα αντικείμενα ήθελαν να πάνε στην νύφη , της το πήγαιναν και στην συνέχεια επέστρεφαν πίσω στο γλέντι. Ο γαμπρός έβγαινε στην αυλή , έβαζε ένα ταψί όπου και πατούσε και ο κουρέας τον κούρευε και τον ξύριζε. Τα όργανα έπαιζαν λυπητερά τραγούδια, οι συγγενείς έριχναν λεφτά στο ταψί και οι γυναίκες χόρευαν τις μαντηλίκες .Χόρευαν δηλαδή με τα μαντήλια τα οποία τα σταύρωναν μπροστά από τον γαμπρό .Τα χρήματα που μάζευαν στο ταψί ήταν η αμοιβή του κουρέα. Την νύφη την έντυναν, αφού την προηγούμενη μέρα την είχαν λούσει τρεις φίλες της  και την στόλιζαν ελεύθερα κορίτσια.Όταν ο γαμπρός πήγαινε στην νύφη με τα όργανα την ίδια στιγμή η προίκα της νύφης φορτώνονταν στα κάρα. Η νύφη στολισμένη χαιρετούσε το σόι της και εκείνοι της έδιναν συμβουλές. Στην συνέχεια χαιρετούσε το σόι της νύφης και ο γαμπρός .Ο κουμπάρος καθόταν και έτρωγε την κότα που ήταν μαγειρεμένη με γέμιση και όμορφα στολισμένη καθώς και τη περέκι (ποντιακή πίτα ).

Μετά το τέλος όλων αυτών των συνηθειών, ξεκινούσαν για την εκκλησία.Μπροστά  πήγαιναν  οι οργανοπαίχτες , ακολουθούσαν ο γαμπρός ,η νύφη και οι  συγγενείς. Μετά την στέψη έξω από την εκκλησία στήνονταν μεγάλο γλέντι το οποίο συνεχιζόταν στο σπίτι του γαμπρού. Μόλις η νύφη έφτανε στο σπίτι του γαμπρού η πεθερά της έβαζε δύο ψωμιά στις μασχάλες  της και ένα πιάτο στην είσοδο του σπιτιού, για να το σπάσει. Οι Θρακιώτες του χωριού είχαν το έθιμο να τοποθετούν την νύφη στην είσοδο του σπιτιού και αυτή με τη σειρά της έπρεπε να κάνει τρεις σταυρούς με βούτυρο και το δάχτυλο που χρησιμοποίησε στο τέλος να το γλείψει η πεθερά. Στο σπίτι, το κρεβάτι ήταν στρωμένο και η νύφη καθόταν σε αυτό και της έβαζαν στην αγκαλιά της ένα αγοράκι για να είναι το πρώτο παιδί αρσενικό. Εν συνεχεία ξεκουράζονταν λίγο και μετά έβγαλαν στην αγκαλιά της ένα αγοράκι για να είναι το πρώτο της παιδί αρσενικό . Εν συνέχεια ξεκουραζόταν λίγο και μετά έβγαινε για να αρχίσει ο χορός , τον οποίο έπρεπε να σύρει πρώτη  Ο γαμπρός πήγαινε  στο σπίτι του  πεθερού συνοδευόμενος από όργανα και έπαιρνε τα πεθερικά και τους συγγενείς τους για να διασκεδάσουν μαζί .  Το γλέντι διαρκούσε όλο το βράδυ . Μερικοί κλεφτοκοτάδες από το  σόι του γαμπρού πήγαιναν στο σπίτι της νύφης και έκλεβαν όσες κότες μπορούσαν . Τις μετέφεραν στο γλέντι , τις έσφαζαν και μέχρι το πρωί τις μαγείρευαν με σούπα . Εάν δεν έτρωγαν σούπα όλοι οι συγγενείς το γλέντι δεν τελείωνε .Η νύφη για 15 ημέρες δεν πήγαινε στο πατρικό της σπίτι . Μετά την πάροδο αυτής περιόδου , πήγαινε στην εκκλησία και μετά χάριζε στους συγγενείς του γαμπρού τα μαντηλώματα  -κάλτσες πλεγμένες –από την ίδια . Τέλος , πήγαινε στην μητέρα της όπου τις έκαναν το τραπέζι και την φιλοξενούσαν τα επόμενα δύο βράδια

ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ

 Σε περιόδους   μεγάλης ξηρασίας οι κάτοικοι του χωριού τελούσαν ένα έθιμο που οι ρίζες του κρατούσαν από την παλιά  πατρίδα τους .Οι νέοι του χωριού κατασκεύαζαν μία κουσκουντούρα    (σκιάχτρο ) και το γυρνούσαν στους δρόμους από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας : 

΄΄Κουσκουντούρα  νεϊστερ   αλάχ ταρ για νούιστερ ΄΄ δηλαδή ,  ΄΄Η κουσκουντούρα τι ζητάει ;απ’ τον θεό βροχή ζητάει ΄΄

Μόλις το έλεγαν αυτό , οι νοικοκυρές έβγαιναν έξω με μία κατσαρόλα γεμάτη νερό και έβρεχαν την κουσκουντούρα . Μαζί με αυτή βρέχονταν και οι νέοι που την συνόδευαν  . Κατά παράδοξο τρόπο , μετά από μία από δύο μέρες έβρεχε .

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΓΑΓΓΡΑΣ

Την παραμονή των Φώτων ,τα παιδιά μαζί με τον ιερέα πήγαιναν όλη μέρα από σπίτι σε σπίτι και έψελναν το ΄εν Ιορδάνη βαπτιζουμένου σου κύριε’ ενώ ο ιερέας, με τον σταυρό και τον βασιλικό, έραινε τους ανθρώπους και το εσωτερικό του σπιτιού, όπως έκανε και κάθε πρώτη του μηνός.Στις απόκριες διασκέδαζαν και γλεντούσαν πηγαίνοντας από το ένα σπίτι στο άλλο.Την καθαρά Δευτέρα άρχιζε το καθάρισμα του σπιτιού και των σκευών αλλά και των ανθρώπων, σώματος και ψυχής με θρησκευτική μυστικοπάθεια.

ΑΡΧΙΚΗ