Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Ο Δήμος Αμυνταίου

Ο Δήμος Αμυνταίου

 

 

 

 

Ο Δήμος Αμυνταίου με έδρα την ομώνυμη κωμόπολη, αποτελείται από 26 οικισμούς, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Φλώρινας, έχει έκταση 589 km2 και ο συνολικός πληθυσμός του ανέρχεται σε 18.975 κατοίκους (απογραφή 2001).

Τα γεωφυσικά του χαρακτηριστικά είναι αυτά που ουσιαστικά ορίζουν και τα διοικητικά όρια του Δήμου σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές. Στα βόρεια και δυτικά κυριαρχεί η οροσειρά του Βέρνου (Βιτσίου) που χωρίζει την περιοχή από τις γειτονικές της Φλώρινας και της Καστοριάς, με διόδους επικοινωνίας τα φυσικά περάσματα του Κλειδιού και του Λεχόβου - Κλεισούρας αντίστοιχα. Προς τα βόρεια και ανατολικά το τοπίο του Δήμου κυριαρχείται και ορίζεται από τις υπώρειες της οροσειράς του Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) και την λίμνη Βεγορίτιδα, υδάτινο όριο με το γειτονικό Νομό Πέλλας. Προς τα νότια και δυτικά οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, μαζί με τις υπώρειες του όρους Άσκιο (Σινιάτσικο) αποτελούν τα φυσικά σύνορα με την πεδιάδα της Εορδαίας, με τον οποίο ο Δήμος συνορεύει και προς τα νότια και ανατολικά, μέχρι τις υπώρειες του οροσειράς του Βερμίου.

Η κομβική γεωγραφική θέση του κατά μήκος βασικών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων επικοινωνίας με τις γειτονικές περιοχές της Μακεδονίας, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία, καθιστούν το Δήμο Αμυνταίου ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας.

 

genikaΗ εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» και η δημιουργία του νέου διευρυμένου Δήμου Αμυνταίου προσέδωσε ένα νέο περιεχόμενο σε μία παλιά έννοια: στο λεκανοπέδιο του Αμυνταίου.Μέχρι σήμερα ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός ιστορικά χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός τόπου με πολύ συγκεκριμένα γεωφυσικά χαρακτηριστικά. Με την κυριαρχία του υδάτινου στοιχείου των τεσσάρων λιμνών, με εύφορες πεδινές εκτάσεις, με ορεινούς όγκους που ορίζουν το χώρο και με φυσικά περάσματα που ενώνουν με τις γειτονικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, όλοι όσοι αναφέρονται στους ανθρώπους του λεκανοπεδίου του Αμυνταίου ? με πρώτους τους ίδιους τους κατοίκους του - έχουν στο νου τους συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το κοινωνικοοικονομικό προφίλ του τόπου από τις όμορες περιοχές. Γνωρίσματα που εμπλουτίζονται δημιουργικά από τις ιδιαιτερότητες του κάθε οικισμού και των κατοίκων του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τη γεωγραφική θέση, τις οικονομικές δραστηριότητες και τα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά.Με την ίδρυση του διευρυμένου Δήμου Αμυνταίου που προέκυψε από τη συνένωση των Δήμων Αετού, Αμυνταίου, Φιλώτα και των Κοινοτήτων Βαρικού, Λεχόβου και Νυμφαίου τα γεωφυσικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του λεκανοπεδίου απέκτησαν πλέον και μία ενιαία διοικητική ενότητα. Η νέα αυτή διάσταση προσδίδει νέα αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή, με τη δυνατότητα σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών για τις υποδομές, την απασχόληση, την αγροτική οικονομία, το περιβάλλον, την ενέργεια, τον τουρισμό, την παιδεία, τον πολιτισμό κλπ.

 

Η εξέλιξη του Αμυνταίου (3.636 κάτοικοι) από τη μικρή αγροτική εγκατάσταση των μέσων του 18ου αιώνα σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο του λεκανοπεδίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προνομιακή του θέση πάνω σε κεντρικούς άξονες επικοινωνίας με τις γειτονικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Η διαχρονική σημασία αυτού του χώρου πιστοποιείται και από το μεγάλο αριθμό των αρχαιολογικών θέσεων των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων που έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια του σύγχρονου οικισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, η ρωμαϊκή Εγνατία Οδός διερχόταν από αυτήν την περιοχή της Βόρειας Εορδαίας και συνέχιζε την πορεία της προς τη Λυγκηστίδα και την Πελαγονία μέσω των στενών του Κλειδιού.

Οι σύγχρονες υποδομές υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων φιλοξενίας επισκεπτών συνυπάρχουν αρμονικά με τα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, την εντυπωσιακή σε έκταση και ζωντάνια εμποροπανήγυρη του Οκτωβρίου και τις φωτιές (Τσιριβάρβαρα) στις 4 Δεκεμβρίου, μοναδικό και πανάρχαιο έθιμο στην περιοχή.

Η πατροπαράδοτη ενασχόληση των κατοίκων με την αμπελουργία και η παραγωγή λευκών, ροζέ και κόκκινων επιτραπέζιων κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) από τα τοπικά οινοποιεία αποτελούν το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του Αμυνταίου σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοτική κοινότητα του Αμυνταίου μπορείτε να δείτε εδώ.

 

 

 

 

 

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Σήμερα είναι

27/04/2024

Έχουμε παρέα ;

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ταχυδρομική Διεύθυνση

Γυμνάσιο Φιλώτα Φλώρινας

Ταχ. Δ/νση        : Γυμναστηρίου  1Φιλώτας

Ταχ. Κώδ.         : 530 70

Πληροφορίες     : Γραφάκου Μαριάννα

Τηλέφωνο         : 24630-41496

Fax                   : 24630-41496

e-mail               : gym-filot@sch.gr

Ακολουθήστε μας

Βάλτε τα Νέα και τις Ανακοινώσεις μας

στην Ιστοσελίδα σας

rss20 τα Νέα μας

rss20 οι Ανακοινώσεις μας

Σχετικές Ιστοσελίδες

sch logosafe-internet-sch logo

saferinternet logo

edutv-logo

digitalschool logo

tssch logo

phototree logo

eyliko logo

minedu logo

                                                                             

                                                                       

 

 

Νέα Υπουργείου Παιδείας