Error
  • Error loading feed data

Ο Φιλώτας

 

 

Φιλώτας

Ο Φιλώτας είναι χωριό του δήμου Αμυνταίου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Βρίσκεται σε απόσταση 42 χλμ. νοτιοανατολικά τηςΦλώρινας και 12 χλμ. νότια του Αμυνταίου, στο βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου Αμυνταίου - Εορδαίας.

Πρόκειται για έναν οικισμό με 1821 κατοίκους, ο οποίος από το 1998 ? 2010 υπήρξε η έδρα του ομώνυμου Καποδιστριακού Δήμου. Οι κάτοικοί του είναι σχεδόν αποκλειστικά μικρασιατικής, θρακιώτικης και ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι έφτασαν εδώ μετά το 1922 και εγκαταστάθηκαν στο μουσουλμανικό οικισμό που προϋπήρχε.Η ανθρώπινη παρουσία στο χώρο ανάγεται στα προϊστορικά χρόνια, όπως πιστοποιούν τα ευρήματα από την ανασκαφή στη θέση «Αμπέλια - Ορνιθώνες», τα αρχαιότερα από τα οποία χρονολογούνται στην Αρχαιότερη Νεολιθική Περίοδο.

Η εγκατοίκηση στη συγκεκριμένη θέση συνεχίζεται μέχρι τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ σποραδικά λείψανα οικισμών από την Πρώιμη και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, την Εποχή του Σιδήρου, αλλά και τις επόμενες ιστορικές περιόδους έχουν αποκαλυφθεί και σε θέσεις γύρω από το σύγχρονο οικισμό του Φιλώτα (Τσαϊρια, Τούρκου ο Μύλος, Αμπελάκια, Λόφος κλπ). Στην ευρύτερη περιοχή του Φιλώτα διαπιστώθηκε από τα ευρήματα συνεχής κατοίκηση από τη Νεολιθική περίοδο, την εποχή του Χαλκού, τηνεποχή του Σιδήρου, την Κλασική εποχή, την Ελληνιστική περίοδο και έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, στις γύρω θέσεις "Αμπέλια""Ορνιθώνες","Τσαΐρια""Τούρκου Μύλος""Λόφος" κ.α. Kατά την Τουρκοκρατία ο οικισμός με την ονομασία Τσαντζιλάρ κατοικήθηκε από Τούρκους. Με την απελυθέρωση της Μακεδονίας και την αναταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι προσέφυγαν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν Έλληνες από την Ανατολική Θράκη (Αυδήμι, Μπογάζκιοϊ και Γιολτζίκι), τον Πόντο(Σούρμενα Όφεως) και Καππαδοκία (Φλογητά Ικονίου). Σήμερα αποτελεί πληθυσμιακό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Η οικονομία στηγρίζεται στη γεωργία, ενώ πολλοί εργάζονται στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αμυνταίου - Φιλώτα που βρίσκεται δίπλα στο χωριό. Ο Μορφωτικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλώτα και η Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα συμβάλλουν στην πολιτιστική δραστηριότητα του χωριού.

Η σύγχρονη οικονομική ζωή στο Φιλώτα στηρίζεται κυρίως στη γεωργία, αλλά και στην απασχόληση σημαντικού αριθμού των κατοίκων στον γειτονικό ΑΗΣ Αμυνταίου ? Φιλώτα. Η λειτουργία του οικισμού ως έδρα του Καποδιστριακού Δήμου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ικανοποιητικών υποδομών διοίκησης, κοινωνικών εξυπηρετήσεων, πρόνοιας, αθλητισμού, παιδείας, πολιτισμού. Επιπλέον, οι πλούσιες δραστηριότητες των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και συλλόγων συμβάλλουν στη διατήρηση των παραδόσεων και της ιστορικής μνήμης των κατοίκων, στοιχεία τα οποία μπορεί κανείς να ανιχνεύσει και στη Λαογραφική Συλλογή της Ευξείνου Λέσχης Φιλώτα.

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Σήμερα είναι

26/04/2024

Έχουμε παρέα ;

We have 4 guests and no members online

Ταχυδρομική Διεύθυνση

Γυμνάσιο Φιλώτα Φλώρινας

Ταχ. Δ/νση        : Γυμναστηρίου  1Φιλώτας

Ταχ. Κώδ.         : 530 70

Πληροφορίες     : Γραφάκου Μαριάννα

Τηλέφωνο         : 24630-41496

Fax                   : 24630-41496

e-mail               : gym-filot@sch.gr

Ακολουθήστε μας

Βάλτε τα Νέα και τις Ανακοινώσεις μας

στην Ιστοσελίδα σας

rss20 τα Νέα μας

rss20 οι Ανακοινώσεις μας

Σχετικές Ιστοσελίδες

sch logosafe-internet-sch logo

saferinternet logo

edutv-logo

digitalschool logo

tssch logo

phototree logo

eyliko logo

minedu logo

                                                                             

                                                                       

 

 

Νέα Υπουργείου Παιδείας